Kohta viikolla 31 | Week 31 starts tomorrow!


Huomenna alkaa rv 31! 🙂 eli enää keskimäärin 9 vkoa laskettuun aikaan. Viime viikolla Äiti A kävi neuvolassa terveydenhoitajalla joka on myös kokenut diabetes-hoitaja (koska sokeriarvoja on seurattu, vaikka ne ovat nyt seurannassa osoittautuneetkin ihan normaaleiksi).

Hyvää tässä käynnissä oli se, että kyseessä oli omaa vakituista terveydenhoitajaamme huomattavasti iäkkäämpi ja siis kokeneempi hoitaja, joka osasi antaa vastauksia ja jota asiakkaan/odottajan ammatti ei “häiritse” (kun tuntuu että meidän nuorempi terkkarimme on hieman epävarma koska asiakkaana on sairaanhoitaja. Vaikka tämänn ei pitäisi vaikuttaa, asiakkaanahan voisi olla vaikka ensimmäistä kertaa itse raskaana oleva kätilö, jolla olisi tietämystä asioista, mutta omalla kohdalla kokemus olisi ensimmäinen!)

Nyt sitten jatkossa terkkarikäynnit neuvolassa ovat vuorotellen näillä kahdella eri terveydenhoitajalla. Vaikka olemme yrittäneet saada vaihtaa terkkaria. Useampi sähköposti ja soittopyyntö on lähtenyt neuvolan vastaavalle hoitajalle, mutta hän ei ole vaivautunut vastaamaan niistä yhteenkään (tosin diabeteshoitaja kertoi että hän ei vastaile edes omille alaisilleen, joten emme ilmeisesti ole poikkeus. Sitten on vain esimiestaidoissa ja asioiden hoitamisessa puutteita!). Harmittaa vaan niitten odottajien puolesta jotka ovat vielä tietämättömämpiä kuin me eivätkä osaa vaatia asioita ja kun meidän nuorelta terkkarilta ei oikein saa mitään vastauksia (totesinkin että minä, Äiti B, menisin varmasn ihan “täydestä”, vaikka olen aivan eri alalla, jos pitäisi päivä olla neuvolaterkkarin hommissa :D. Sen verran hyvin osaan mitata verensokerin mittarilla, verenpaineen ja kuunnella sikiön sydänäniä, kun on tuo kotidoppler käytössä… Ja kysellä potilaan vointia ja mielialaa ja mitata tikulla virtsanäytteestä proteinit jne. Tässä kun on saanut olla varsin omatoiminen ja oppinut tietty puolisoltakin asioita…

Että tällä tasolla on meillä terveydenhoitajan palvelut! Onneksi neuvolalääkäri on aivan ihana ja asiansa osaava (seuraava käynti viikolla 36) ja toivottavasti sitten sattuu kohdalle myös mukava kätilö kun sen aika tulee! Äiti A:lla oli eilen lauantaina (18.5) 4 tai 5 supistusta iltapäivän ja illan aikana. Soitimme illasta vielä synnytyssairaalan päivystävälle kätilölle asiasta. Itse ensin ajattelimme näiden olevan harjoitussupistuksia (eli niitä braxton hicksjä”) mutta niiden kuuluisi olla kivuttomampia (vatsa vaan kovettuu hieman kun pitkittäiset lihakset supistuvat jne.). Mutta nämä olivat enemmän sellaisia kuukautiskipumsisia ja oireiden perusteella kätilökin totesi puhelimessa että ihan oikeita supistuksia olivat, mutta onneksi niitä oli vain noin vähän ja ne eivät jatkuneet enää yöllä.

Eli pienemmät “mahan pingottumiset” ovat olleet niitä harjoitusversioita, mutta nämä olivat ihan oikeita. Tarkkailtiin illalla vielä dopplerilla sikiön sykettä (hyvä 139-145) ja tänään on taas normaali päivittäinen “hilluminen” mahassa jatkunut normaaliin tapaan. Eli vaikka vauva välillä nukkuukin (ilmeisesti samaan aikaan kun äitinsäkin) niin muutoin siellä on kova viuhtominen päällä. Ja viime viikon terkkarikäynnin mukaan vauva olisi kääntynyt tai on jo kääntymässä pää alaspäin, eli senkin kanssa on ajoissa liikkeellä, jos se keskimäärin tapahtuu viikolla 34-36.

Mutta nythän ollaan jo sikäli hyvillä viikoilla että “masualien” painaa “jo” noin 1500-1600g, eli ei olisi enää mikään minikeskonen vaikka syntyisi heti. Mutta voisi silti viihtyä siellä kohdussa vähän pidempään!

Update in English coming asap! 🙂

We also seem to have a reader/readers from a “new” country, Pakistan! Welcome!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s