Vaippa-asiaa | About diapers


Ilmeisesti sitä tässä vasta tutustuessa netin kautta kestovaippailuun (ja muutamaa sellaista äitiyspakkauksen mukana tullutta ja muuten saatua jo hypisteltyä) on jo ihan auttamatta (taas) kaikkien trendien ulkopuolella… Että kestovaippailun sijaan vaipattomuus on nyt in! O_o

Pari koiranpentua sisäsiistiksi opettaneena (onneksi aika kuultaa muistot….), tulee sellainen olo että tuossa hommassa viimeistään se pää leviäisi… Sanasta vaipattomuus kun ainakin itselle tulee ensimmäisenä mieleen vain se vaihe, kun taapero opettelee pois niistä vaipoista ja asioimaan itse potalla tai pöntöllä. Varmasti juu tämä vaipattomuus toimii jossai päiväntasaajan eteläpuolella, jossa vauvat/taaperot voivat kontata/juoksennella ympäri kylää ilman vaatteita ja tehdä tarpeensa suoraan luomusti ulos… Paikoissa joissa ei modernia posliinipönttöä edes tunneta, saatika käytetä kertakäyttövaippoja…

Tästä siis juttua suomeksi Huono Äiti-blogissa:
Sori kestovaippailijat. Te olette jo ihan out, vanhanaikaisia ja museotavaraa. Kuumin hipsterivauvamuoti tulee New Yorkista ja se on vaipattomuus. Ou jee! Tehdään elämästä tosi vaikeeta, or what?!

Vaipattomuus aloitetaan jo synnärillä sillä tavalla, että vauva ei käytä mitään vaippoja. Lapsen vanhempi tarkkailee silmä kovana vauvan ilmeitä ja oppii niitä tulkitsemalla ymmärtämään, milloin lapsi aikoo tehdä ykkösen tai kakkosen. Kun lapsi alkaa liikkua, vanhemmat sijoittavat pikku kipposia ympäri asuntoa, jotta hädän yllättäessä lapsi saa asioida juuri siinä missä sattuu olemaan. Lapsi pissatetaan myös käsienpesulavuaarin päällä jos satutaan olemaan kylässä.” (alkuperäinen artikkeli aiheesta New York Times/Going Diaperless)

Kestovaippoja / Cloth diapers

Kestovaippoja / Cloth diapers

While we’re still beginning to enter the mysterious world of cloth diapers, you suddenly notice that it ain’t so “trendy” anymore (not that it would be our reason to go for cloths, like 50% of the time, to see if it works for us etc…).

Now if you wanna be “cool”, you’ll go totally diaper free! (though it sounds completely insane… It sounds a bit same like training your puppy first to poop&pee on newspaper and then outside… But babies pee and poop all over, not just on paper.. And way more often than puppies!) So basicly since you’d come home from the hospital with the baby (or maybe you’ve had a home birth), you’ll place bowls or buckets all over your home, so as soon as your baby shows a sign that it needs to pee or poop, you’ll always have a “potty” near you… I just keep wondering, that when most parents are dead tired just from feeding newborn like every few hours, do these diaperless parents also have sifts during the night, to make sure that you’re ready to react when the baby “has to go”… ?!?

And I’d love to know if you or someone you know have actually managed to go through all this with good results (and without going insane!)? More about this topic on the original article at New York Times/Going Diaperless !

Advertisements

5 thoughts on “Vaippa-asiaa | About diapers

  • Elimination communication, but don’t think it’d work for me. I will work towards early potty training, which should be easier with cloth diapers.

   • We’re also all for early potty training, like little steps towards using potty 100%. For a start even one time per day would be good and some say that you can start it as early as 18 months. I’ve also heard that some people have tought their toddler to sit on potty “just for fun” first and then continued with it that “you can pee & poop in to it”…

 1. Onneksi en ajatellut ruveta hipsterimammaksi, jo koiranpennun kanssa oli riittävän haasteellista ja siistin ihmisen hermoja repivää, että pissaa ja kakkaa osui välille minne piti ja välillä ei sitten sinnepäinkään.

  (Oon muuten parilla hipihtävällä foorumilla kuullut näistä kakatus-keittiön-altaaseen etc episodeista ja ihmetellyt, että mikä meitä pääasiassa ihan järjellisiä kädellisiä taas oikein vaivaa).

  Netin vauvapalstat tosin ovatkin sellainen kilpailukenttä, että oksat pois. 🙂

  • Juu, samaa täälläkin on ihmetelty. Että eikö kestovaipat ole ihan ok ja että voitaisiin hyväksyä se fakta että alle vuoden ikäisellä ei ole vielä minkäänlaista kontrollia/pidätyskykyä siihen milloin se pienempi tai isompi asia tulee…

   Että nämä vaipattomatko sitten 24/7 tulkitsevat lapsen eleitä ja opettelevat näkemään sen “kohta tulee pissa”-ilmeen…?Ihan kuin ei vastasyntyneen tai alle vuoden ikäisen kanssa olisi muutakin huomioitavaa (miten imetys onnistuu? sattuuko olemaan vatsavaivainen vauva? onnistuuko nukuminen miten? ja mikä on meno sitten kun hampaita pukkaa?).

   Joten kyllä mielessä käy että siinä sitten tuijotat sitä lasta päivät pitkät..(kuuluukohan siihen myös vauvan seuranta jopa sen nukkuessa…?)Ehtiikö itse edes vessaan jos on yksin ja täytyy kytätä että onko vauvalla hätä…?

   Että onnea vaan niille, joilla tämä mahdollinen vaipattomuus onnistuu, mutta meillä ei ainakaan lähdetä siihen rumbaan… Toki potalle opettamisen (että jos edes välillä osaisi käydä siinä) voi aloittaa jo ajoissa. Mutta siinäkin kohtuus ja järki mukaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s