Erilaiset äidit ja muuta sekalaista… | Diverse moms and mixed things…


Kuukausi sitten meitä pyydettiin mukaan Avalla esitettävän sarjan Erilaiset äidit 2. tuotantkaudelle. Ohjelmaa tehdään ilmeisesti hyvin pienellä kokoonpanolla ja jaksoja ovat tekemässä ensisjaisesti ohjaaja-tuottaja ja kuvaaja. Tunnen kyseisen kuvaajan, koska olemme aikaisemmin tehneet yhdessä töitä yhden lyhytelokuvan puitteissa. Hän oli kertonut meistä ja meidän tulevasta perheenlisäyksestä.

erilaiset_aidit

Kuva/photo: avatv.fi

Saimmekin meiliä ohjaaja-tuottajalta, joka olisi ollut kovin kiinnostunut saamaan ohjelmaan mukaan naisparin/sateenkaariperheen. Olimme katsoneet sarjan ensimmäistä tuotantokautta ja sen mukanaan tuomaa keskustelua netin mammapalstoilla. Ja toki varmasti jokainen jakso herätti katsojissa tunteita sekä “puolesta että vastaan”, kuten nyt tämän tyyppiseltä ohjelmalta voi odottaakin…

Suurimpana syynä kuitenkin, miksi emme ohjelmaan mukaan lähteneet, oli synnytyssalissa kuvaaminen. Olemme todenneet se olevan sellainen paikka ja hetki, johon emme halua paikalle ketään ulkopuolisia (ei siis edes kandeja/opiskelijoita kiitos!), koska kyseessä on ensimmäinen synnytys (niitä toisen tai jopa viidennen kerran synnyttäviä varmasti löytyy, jotka suhtautuvat myönteisemmin opiskelijoiden läsnäoloon…). Ja sekin on jo selvää, että kätilön kanssa pitää olla hyvä fiilis, muuten jää huono kokemus kaikille.

Olemme jo nyt seulontaultrien yhteydessä huomanneet sen, että kätilön ikä ei välttämättä vaikuta asenteeseen, käytökseen tai suhtautumiseen. Eli kahdesta kätilöstä selkeästi vanhempi suhtautui hyvin positiivisesti ja kyseli kaikkea. Nuorempi taas ovella, kun oli ensin esitellyt itsensä Äiti A:lle, oli minulle vain “Ai hei!” ennen kuin esitteli itsensä. Kun varmasti näki heti että en ole mikään “tukihenkilö” tai kaveri mukana… Mutta siitä käynnistä jäi tunnelma, että hän ei ehkä ihan tiennyt miten suhtautua naispariin, tai sitten hänellä oli tiukka aikataulu ja tapa tehdä ultria “liukuhihnalla”…

Netin kätköistä on tällä viikolla löytynyt kaksi sateenkaarivanhemmille suunnattua lehteä, joissa molemmissa on mahdollisuus tilata kätevästi digitaalinen julkaisu (joko kestona tai irtonumeroita). Pink Parenting -lehti on saatavilla iOS/Android/Amazon ja web-tilauksena ja Gay Parent Magazine, joka on edellistä edullisempi, mutta ehkä tasoltaan hieman erilainen, nopealla vilkaisulla ulkoasun perusteella…(en ole vielä ostanut/lukenut yhtään numeroa, mutta jo ulkoasusta/taitosta voi päätellä jotain… Ja sitten löytyy tietysti vielä uutena tuttavuutena queernaisille (meille jotka emme halua mihinkään lokeroon) suunnattu g3 magazine.

About a month ago, we were asked to be a part of Finnish TV-series “Diverse Moms” 2nd season… We got an email from the series producer-director, who had heard about us from the program’s camera man. He is a guy who I’ve worked with before, so that’s why I even kept reading the email…

This TV-show has caused a tons of opinions on Finnish “mommy boards”, where there are all sorts of comments after each episode (about being a single mom or about natural birth choice-family…)… And while some comments are ok, most seem to be pretty harsh… I guess that many people assume, that once you have been on TV and told your pregnancy and parenting story, you are “free range” to judge and to evaluate the persons/family’s values and choices… (almost like you’d know them… while the show shows just only some edited highlights… But it doesn’t want to create negative image and I think all 1st season episodes were made pretty well… so there was very little “shock value”… some episodes were even a bit boring…)

I kept thinking about saying yes (just b/c I knew the camera guy, if it would have been someone else, I would have responded no straight away!), but I left it for Mommy A to decide, since she is the “leading actress” on this show, and I’m just a side-kick, so to speak (since I’m not the one who is giving birth…9. And so we said no, because the other things just might have been fine (maybe…), but filming at the delivery room was something that was out of the question for us… We don’t want to share that with anyone else.

And I know that Mommy A (being health care professional herself) and I will be very picky about the midwife too…(and I’m also very good at that if I get “negative vibes” about the person…). If she (the midwife) seems to have even a bit of negative attitude towards us or our choice of family, we will say straight away that we want to change… It’s a different thing when you are having general anesthesia surgery… then you are asleep and don’t hear what the staff at the OR speak about you (and believe me, they do…) and you don’t have to communicate with them… Then it doesn’t matter if the surgeon is an asshole if just he/she is good at what he/she is doing!

During the last week, I have found few LGBT-parenting magazines, both with digital edition options! Pink Parenting mag is available via iOS(itunes)/Android/Amazon or by web order, and Gay Parent Magazine, which is way more cheaper (though the layout isn’t so sleek), is also digital and online!… And there is also a great mag for all you (us) queer ladies (who don’t “fit into any box”) a g3 magazine. Just should find time to read these mags… that’s the biggest problem now…!

Advertisements

2 thoughts on “Erilaiset äidit ja muuta sekalaista… | Diverse moms and mixed things…

 1. Itseäni ajatuskin hyppäämisestä kansakunnan kaapin päälle kauhistuttaisi jo siinä määrin, että tyrmäisin moisen ajatuksen suoraan ovelta. Eli hattua nostan jo pelkästä harkinnasta, sekä myös rohkeudesta kieltäytyä varmasti ainutlaatuisesta tilaisuudesta. Tietenkin se on sitäkin ainakin omalla kohdalla, etten halua televisiossa esitettävän parisuhteen(i) tai perheen(i) määrittelevän sateenkaariperheitä tai suhteita. Niin nimittäin helposti käy, vaikka edustaakin vain itseään.

  • Niin, meitähän on moneen junaan ja varsin paljon on kuitenkin TV:ssä jo sateenkaariperheitä näkynyt (esim. jo Vaimot vaihtoon-ohjelmassa viime vuosikymmenellä..). Eli emme niinkään miettineet sitä että “edustaisimme” jotain yksittäistä ryhmää, vaan mielessä oli ainoastaan se, että haluammeko jakaa näin henkiläkohtaisen asian ulkopuolisten kanssa.

   Tosiaan ko.kuvaajan kanssa tiedän että olisi ollut helppo työskennellä, hän olisi ymmärtänyt jo katseesta, milloin kuvaamisen voi lopettaa. Mutta kun heillä tosiaan tähän formaattiin kuuluu koko se synnytyssali-rumba supistuksineen kaikkineen, niin ei sinne silloin kaipaa yhtään ketään ylimääräistä, edes tuttuakaan. (eli ei vain raskausajan kuvausta ja myöhemmin vauva-arjen)

   Ja kun siinä on sitten ollut useassa jaksossa vielä ristiäisistä/nimiäisistä kuvattuna, niin lapsen nimikin on tullut esiin… Joten voi vain kuvitella kuinka helposti se pomppaisi esiin vielä tulevaisuudessa googlen hausta… (etenkin nämä tapaukset joiden lapsella on ollut harvinaisempi etu- ja/tai sukunimi…

   Mutta jäämme mielenkiinnolla odottamaan löytyykö sarjaan sateenkaariperhe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s