Täydellisen vanhemmuuden myytit


(sorry, this post is only in Finnish!)

Varmasti jokaisella perheenlisäystä odottavalla pariskunnalla on raskausaikana, tai jo mahdollisesti ennen sitä, monia asioita ja arvoja joita he aikovat tulevassa vanhemmuudessaan toteuttaa.

Puhutaan asioista miten lasta tullaan kasvattamaan, mietitään käytännönasioita: kumpi jää mahdollisesti hoitovapaalle, kokeillaanko kestovaippoja, otetaan selvää mitä termi kiintymysvanhemmuus pitää sisällään, nukkuuko lapsi pienestä asti perhepedissä vai omassa sängyssään tai jopa omassa huoneessaan ja siitä, että “tungetaanko” lapsi (taapero) heti pienestä pitäen siihen muottiin millainen tytön tai pojan “kuuluu” olla?

(Kuva/photo: tracys-trinkets-treasures.blogspot.com)

(Kuva/photo: tracys-trinkets-treasures.blogspot.com)

Monien vanhempien suusta ja/tai sosiaalisen median päivityksistä tulee esiin vain ne vanhemmuuden aurinkoiset ja ihanat hetket. Tästä aiheesta Tuomas Enbuske kirjoittaa mahtavasti Vauva-lehden kolumnissaan (muutkin kolumnit tosin ovat loistavia, kuten esim. tämäkin!) Kolumnissaan Enbuske käyttää termiä “humblebrag”. “Vanhemmuus on humblebraggaajia täynnä. Kun kertoo kaikille, kuinka paljosta on luopunut oman lapsensa takia, voi osoittaa ympäristölle oman hienoutensa.”

Vaikka varmasti vauvan ensimmäiset viikot laitokselta kotiutumisen jälkeen tulevat olemaan pelkkää pienokaisen ympärillä pyörimistä, uuden opettelua ja vanhemmuuden ensiaskeleita, niin tiedämme jo nyt, että elämämme ei tule pyörimään pelkästään lapsen ympärillä! Joku voisi tähän todeta, että “kyllä se mieli/asenne sitten muuttuu, kun se pieni käärö on kotona”. Mutta tiedämme myös sen, että hyvinvoivat vanhemmat ovat huomattavasti parempi lapsen kannalta, kuin toisilleen kyräilevät ja kiukuttelevat. Joten parisuhteellekin pitä löytyä aikaa, vaikka se sitten tarkoittaisi sitä, että kuukauden vanha käärö vietäisiin pariksi tunniksi mummolaan, siitä tuskin aiheutuu mitään pysyviä traumoja…

Eli tässä blogissa tullaan varmasti kertomaan iloisista ja ihanista vauvajutuista (esim. ne ensimmäiset sanat tai haparoivat askeleet), mutta olemme molemmat ihmisinä myös samalla kovin realistisia, joten myös “ei niin mukavista asioista” tulee varmasti tekstiä myöhemmin! Suhtaudumme näin ennakkoon tulevaan vanhemmuuteen vähän samaan tapaan kuin olen kuullut jonkun puhuvan maratonin juoksemisesta (kumpikaan meistä ei ole juossut eikä tule juoksemaan kyseistä matkaa…). “Ei sitä matkaa kannata taittaa suorittaen, pingottaen ja verenmaku suussa vaan tärkeintä on nauttia juoksemisesta, sen tuomasta hyvänolontunteesta sekä reitistä ja maisemista”! Tästä ajatuksesta on hyvä jatkaa eteenpäin 🙂

Ja hetkittäin kun eksyy haaveilemaan parikuukautisena pitkiä yöunia nukkuvasta vauvasta ja ihanista yhteisistä päikkärihetkistä vapaapäivinä tai vaunulenkeistä koirien kanssa ihanan syksyisessä säässä, niin samalla voin kuitenkin jo melkein nähdä sen, kuinka “lähes kaikkiruokainen” Basenjimme yrittää kaikin keinoin päästä käsiksi “ihanalta” tuoksuviin kakkavaippoihin ja siihen kuinka sekä äiti että lapsi itkevät yhtäaikaa nälkää, unenpuutetta ja väsymystä ja koko kämppä on kuin yläasteikäisten kotibileiden jäljiltä (miinus ne tyhjät bissetölkit). Mutta koska arki toisinaan on vain yksinkertaisesti rankkaa, ihan jo ilman vauvaakin, niin lähdemme liikkeelle siitä että varaudumme pahimpaan mutta toivomme parasta!

Ja vaikka Embusken kolumneista on saanut hyviä neuvoja ja oivalluksia tulevaan, niin meillä (jos en ole vielä maininnut) fanitetaan myös Jari Sinkkosta. Jarin uusin teos ensikertaa isäksi tuleville on osunut silmään kirjakaupoissa ja olen sitä selaillutkin, mutta siinä kun käsitellään miehen kasvamista isyyteen, niin varmastikaan siitä ei löytyisi mitään samaistumista ei-bio äidille (joille ei muuten ole kirjallisuutta suomeksi) ja kun toisaalta puhtaasti adoptioon (kumpikaan ei ole bio-vanhempi) keskittyvät kirjatkin menevät tämän aiheen ulkopuolelle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s