Vastaus viiteen “kriittiseen kysymykseen” ! | 5 Things “Never” to Say to Lesbian Moms (or how to say/ask?)!


2momsarebetterthannoneTämä on aiheena hyvinkin haastava ja moni on tästä kysellyt, joten ajattelin hieman avata aihetta lyhyesti ja ytimekkäästi (alkuperäinen englanninkielinen versio on kohdittain hieman “kärjistävä”):

1. Kumpi teistä on lapsen äiti/”oikea” äiti? (5. Kumpi teistä on lapsen “isä”?)
Tässä kohtaa oikeampi termi olisi kysyä kumpi on lapsen bio-äiti tai kumpi on lapsen synnyttänyt. Toinen äideistä on sosiaalinen äiti ja/tai adoptioäiti (jos/kun perheen sisäinen adoptio on olemassa/mahdollinen). Samaan aiheeseen varmaankin saattavat törmätä (hetero)adoptioperheen vahnemmat, joiden vanhemmuutta jotkut saattavat kyseenalaistaa, koska vanhemmuus ei ole biologista. Ja koska olemme molemmat naisia, niin kumpikaan meistä ei ole, eikä tule olemaan, lapsen isä. Se miten/millä nimillä (äiti, mutsi, äippä, etunimellä) tms. lapsi tulee meitä kutsumaan, selviää vasta sitten kun aihe on ajankohtainen.

2.Kuka on luovuttaja/isä? Tätä kysyvät ovat yleensä ensisijaisesti kiinnostuneita siitä, onko lapsi saanut alkunsa klinikalla vai ns. kotikonstein. Me olemme valmiita aiheesta puhumaan (ja kuten olemme hyvin avoimesti jo aikaisemmin asiasta kertoneet), mutta monille aihe saattaa olla vaikeampi. Me tiedämme kuka tulevan lapsemme isä on ja hän varmasti tulee olemaan jossain yhteydessä lapseen mahdollisesti myöhemmin tai lapsi ainakin vanhempana saa tietää kuka hänen isänsä on. Kun perheen sisäinen adoptio on vahvistettu, bioisällä ei ole enää mitään velvollisuuksia tai oikeuksia lasta koskien, eli kaikki sen jälkeen perustuu vapaaehtoisuuteen. Bioisä ei voi enää silloin myöskään vaatia isyyden tunnustamista…( joka toisi hänelle kyllä taatun tapaamisoikeuden, mutta samalla myös elatusvelvollisuuden).


3. Miten raskaus sai alkunsa?
Tästäkin aiheesta me olemme vastanneet kaikille kysyjille, ja tässä blogissa, hyvin avoimesti ja asian yleisesti selittäen. Kaikki aikuisethan (toivottavasti) tietävät miten vauvat saavat alkunsa, joten se harvalle on epäselvää. Ihmettelyä lähinnä on aiheuttanut se, että kaikki eivät tiedä, että se siittiö voi löytää munasolun luo ilman että aiheeseen liittyy kahden eri sukupuolta olevan ihmisen lähempää kanssakäymistä. Yhtälailla jotkut hedelmöityshoidoissa käyvät/käyneet heteropariskunnat ovat valmiita puhumaan aiheesta (jos esim. pariskunnan mies ei olekaan lapsen bioisä, vaan on jouduttu käyttämään luovutettuja siittiöitä tms.) ja toiset taas eivät. Silti harvemmin kukaan kyseenalaistaa heteropariskuntien vanhemmuutta, vaikka lapsi ei olisikaan toisen (tai molempien) biologinen jälkeläinen. Eli aihetta kannattaa lähestyä hienovaraisesti tai ainakin ensin kysyä onko sopivaa kysyä 🙂

4. Olemmeko huolissamme siitä, että lapsesta tulee” jotain muuta kuin hetero”?
Emme 🙂 Olemmehan mekin molemmat todisteita siitä, että vaikka (tiettävästi) meidän molempien vanhemmat ja kaikki sisarukset olivat/ovat heteroita, niin se ei “taannut” sitä että me automaattisesti olisimme. Huolissamme olemme lähinnä ympäröivän yhteiskunnan ajoittaisesta asennoitumisesta erilalisiin perheisiin ja siitä miten se tulee vaikuttamaan lapseen. Mutta tavoitteena meillä on kasvattaa suvaitsevainen ja hyvän itsetunnon omaava ja muut ihmiset huomioon ottava lapsi/nuori, joka saa itse tehdä omat valintansa elämänsä suhteen (tietysti niihin valintoihin kannustaen/tukien) ja siis erilaiset päätökset ikätasoon ja kehitykseen nähden sopivasti.

Olemmekin jo yhdessä naureskellen miettineet, miten meidän tuleva murkkuikäinen “aikoo kapinoida” vanhempiaan vastaan (jos sellainen vaihe tulee eteen…), siinä meinaan on haastetta 🙂 Lähinnä mieleen tulee liittyminen johonkin uskonnolliseen lahkoon (haluaa festarien sijaan suviseuroille) tai omia arvojamme vastustavan aatteen omaavaan poliittiseen puolueeseen tai järjestöön…

1. Which one of you is the real mom? Well, that depends what you call a “real” mom. Is it the mom who reads bedtime stories? The mom who changes diapers? The mom who bandages scraped knees and kisses away boo boos? Because that’s both of the moms in a lesbian relationship. (p.s: Which one of you is the bio-mom? is more appropriate approach!)

2. Who’s the sperm donor/father? Sometimes there’s a present dad, sometimes there isn’t. Either way, if he’s someone a lesbian couple wants to talk about, you’ll know it when they’re ready.

3. How did you get pregnant? Some moms are comfortable talking about the process, and some aren’t. Either way, it’s best to stay out of a woman’s uterus.

4. Aren’t you worried that your kids will be queer? 1) research shows that the answer is no, 2) most queers were raised by heterosexual parents so this isn’t a likely thing. But I am bothered by the fact that we answer in these ways. The answer should be, ‘What if our kids WERE queer? What’s wrong with that?”

5. Which one of you is the dad? Neither! Lesbian moms may go by different names (mom and mommy, mama and mom mom, etc.), but they’re still moms.

(source: http://thestir.cafemom.com/ )

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s