1. Seulontaultra edessä | 1st hospital ultrasound soon!


Perjantaina suunnataan tulevaan synnytyssairaalaan ensimmäiselle kunnalliselle (ilmaiselle)ultra-käynnille (silloin rv 11+5). Kyseessä on siis ns. np-ultra, eli varhaisraskauden ultraääniseulonta. Tarkoituksena on tarkistaa kromosomipoikkeavuuksiin liittyvä niskaturvotus ja saada tulokset verikokeista (Äiti A kävi viime viikolla), joissa selviää mahdollisia kromosomipoikkavuuksia tai riskialttius niihin. Vasta myöhemmässä toisessa seulontaultrassahan (rv 19-21) tutkitaan tarkemmin sikiön rakenne ja lapsiveden määrä ja istukan sijainti jne. Tällöinhän on sitten mahdollista halutessa saada tietoon sikiön sukupuoli (tai 90% todennäköisyydellä oleva arvio siitä). Vielä emme ole miettineet haluammeko tietää asian etukäteen…

Mutta käynnissä tulee ihaninta olemaan taas se että näkee sikiön kohdussa ja toivottavasti tällä kertaa näkee vielä enemmän liikettä ja raajatkin erottuvat jo paremmin <3.
Emme ole yhtään miettineet tai olleet huolestuneita verikokeiden tai niskapoimumittauksen tuloksista etukäteen. Otamme asian sitten sellaisena kun se tulee. Ja kuitenkin vasta toinen seulonta antaa tarkemman kokonaiskuvan (esim. mahdollisista vakavista sisäelinten rakenteellisista poikkeamista).

Kuva/Photo: sxc.hu

Kuva/Photo: sxc.hu

Emme ole myöskään erikseen miettineet mahdollista down-riskiä. Tämä lapsi on kuitenkin niin toivottu ja odotettu, että otamme hänet vastaan sellaisena kuin hän on (ellei sitten ole kyse tilanteesta jossa lapsen elinajan ennuste olisi hyvin lyhyt eikä tilanteelle olisi mitään tehtävissä), tietysti siinäkin tapauksessa miettisimme tietysti asiaa erikseen. Kuitenkin huonoimmassakin vaihtoehdossa varmasti haluaisimme viettää lapsemme kanssa edes muutamat mahdolliset tiedossa olevat elinpäivät- tai viikot, jos tilanne olisi niin vakava (tietysti ilman että lapsi joutuisi kärsimään kohtuutonta kipua ja kärsimystä).

On next Friday we will have 1st (free) hospital ultrasound scan. On Friday it will be 11+5 and the main reason for this scan (which is optional) is to find out if there are some signs or risk factors for fetal structural abnormality. Mommy A had some bloodwork done last week and during this visit we will also hear those results (tests is called combination screening, because it contains scan plus bloodwork). The combination screening method can detect 80 percent of the chromosomal abnormalities (so it can give some sign, but it’s not all proof, so there might be also a chance that some risk factors are high, but you will still have a perfectly healthy baby).

The 2nd free scan (2nd part of this combo screening) will be made between weeks 19 and 21. That scan is purely structural ultrasound, when the babys body parts and internal organs are more visible. During this scan you also can get, if you want to know, the info about the baby’s sex (it’s around 90% accurate).

We seem to have some new readers from Cyprus, welcome!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s