Keisaripingviineistä ja “sympatiaraskauskiloista” / About Emperor Penguins and “sympathy weight gain” during pregnancy


Raskaana oleva naisen painohan tunnetusti, ilmeisestä syystä, nousee raskauden aikana keskimäärin 12-15 kg. Tämän voi lukea useimmista raskauteen liittyvistä opuksista. Mutta vähemmän tietoa on siitä, mistä johtuu tulevan isän/puolison/ei-bio äidin raskauden aikainen painonnousu. Englanniksi aiheesta löytyy tietoa hakusanalla “Couvade syndrome”. Tämä “sympatia raskaudeksi” kutsuttu tila saattaa aiheuttaa painonnousua, hormonimuutoksia, aamupahoinvointia (?!?), unirytmin sekoittumista ja äärimmäisissä tapauksissa “synnytyskipuja” ja synnytyksen jälkeistä masennusta!!!

Useinhan voisi vaan kuvitella, että painonnousu johtuu raskaana olevan kaappeihin keräämistä “mieliteoista”, jotka sitten samalla aiheuttavat myös toisen osapuolen painonnousun (jotkut kutsuvat sitä nimellä “birthday party diet” eli keksejä, suklaata, jätskiä jne…).

Jännästi kuitenkin luonnossa, jossa joissain eläinlajeissa uros saattaa “hoitaa raskauden” (esim. merihevoset), esimerkiksi Keisaripingviini uros ei ainakaan pääse “raskauden” eli munan hautomisen aikana ainakaan lihomaan: “Naaras munii yhden munan, jonka se vierittää koiraalle haudottavaksi. Yleensä luovutus tapahtuu pian muninnan jälkeen, mutta joskus naaraat saattavat istua tuntikausia munan päällä, kunnes koiras tulee vaatimaan sitä itselleen. Itse luovutustapahtuma on nopea ja hätäinen tapahtuma, sillä jos koiras ei ota munaa nopeasti ihopoimuunsa, se jäätyy ja lisääntymiskausi on ohi.

Koiras hautoo munaa jalkojensa päällä ihopoimun suojassa 9 viikkoa. Se nukkuu pääosan tuosta ajasta, sillä nukkuessa sen energiankulutus on alimmillaan. Tavallisesti naaras palaa ennen poikasen kuoriutumista, mutta jos poikanen syntyy aikaisemmin, ruokkii koiras sitä oksentamalla kuvustaan maitomaista nestettä. Naaras palaa koiraan luo noin 2 kuukauden kuluttua ja löytää kumppaninsa äänten perusteella. Se ottaa huolehtiakseen poikasesta ja koiras lähtee merelle syömään.” (lähde: wikipedia.org)

Edelleen on katsomatta elokuva March of the Penguins (2005), mutta jo trailerin suloisten pingvinivauvojen ja Morgan Freemanin äänen perusteella voi olla varma että tätä katsoessa tulee nenäliinat tarpeeseen (varsinkin jos on erityisen herkässä tilassa/hormonihuuruissa):

Update in English coming soon!
We have some new readers from Thailand and Mexico! Welcome!
This is mainly about how/why new dads/partners may gain weight etc during pregnancy and about Couvade syndrome, where dad/partner will have at least few similar symptoms as pregnant woman (weight gain, hormonal changes and even morning sickness and postpartum depression!)

And how in the world of Emperor penguins, the male is the one who is taking care of the egg while the female goes to hunt food for the baby, and she may be absent for 2 months while the male does not move or eat and will loose weight until the baby penguin is born and female will take care of it so the male can go and get some food too!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s